Heeft u een verhaal of een eigen belevenis uit de oorlogsjaren en wilt u dat met ons en andere geïnteresseerden delen? Neem contact met ons op! Stuur even een berichtje naar info@hetgooibevrijd.nl !

De onderstaande spreekbeurt is gemaakt door de toen 12 jarige Jan-Joost van Paridon en heeft voor zijn spreekbeurt zijn Opa geïnterviewd.


Oranje Boven op de schoorsteenpijp te Naarden

Op 31 augustus 1941 werd in de nachtelijke uren op de 64 meter hoge schoorsteenpijp van de Gooische Stoomwasserij met enorme letters de woorden ‘Oranje Boven!’ geschilderd. Wie destijds de euvele moed had om onder de ogen van de Duitse bezetters deze provocerende tekst aan te brengen, werd lang na de oorlog pas bekend.

Het waren de broers Daan (rechts) en Peter (links) de Moulin die in het holst van de nacht de ouderlijke woning in het Rembrandtkwartier hadden verlaten om naar het terrein van de wasserij aan de Jan ter Gouwweg te sluipen. Peter, slechts gekleed in een zwembroek, op gympies en met een pot verf aan een touw om zijn middel, had de letters erop gekalkt. Daan, gewapend met een ploertendoder, hield de wacht.

Het schilderwerk was de volgende ochtend tot ver in de omtrek te zien. De schoorsteen werkte als een magneet op de inwoners van Naarden en Bussum. De Duitsers eisten onmiddellijke verwijdering van de tekst. Toen dit met boenders niet lukte, werd de tekst met verf in de kleur van de schoorsteen bedekt.

Meer weten over dit huzarenstukje: Zie Henk Schaftenaar, ‘Wij zijn niet bang’. In De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, jrg. 2006, nr. 2. Ook op: www.stichtingvijverberg.nl

 Villa Eik en Linde

De villa Eik en Linde aan de Amersfoortsestraatweg tegenover Jan Tabak circa 85 jaar geleden. In de zomer van 1945 werd in de tuin een brandkast opgegraven met 4 stukken goud, 20.000 gulden, pakketten aandelen en buitenlands geld. Onder een aardbeienbed lag een koffer met antiek porselein en de villa was volgestouwd met geroofd meubilair uit joods bezit. Een en ander werd aangetroffen nadat Anton Mussert, in WO II ‘leider van het Nederlandse volk’, bij zijn arrestatie na de bevrijding beweerde dat hij vrijwel niets bezat.

Mussert kwam veel op Eik en Linde waar hij het hield met Marietje Mijnlieff de dochter van Helena Mijnlieff-Verburg, een nicht van zijn vrouw. Marietje woonde bij haar moeder en was lid van de NSB. Helena ‘overtuigd van de voortreffelijkheid en onfeilbaarheid van Mussert’ bood geen weerstand toen Mussert haar nog jonge dochter het hof maakte. Zijn aanwezigheid daar werd nog versterkt toen hij in 1943 door Duitse defensiemaatregelen zijn woning in Den Haag moest ontruimen. Helena bood daarop Mussert in haar grote villa ruimte voor zijn inboedel.

Eik en Linde is in 1920 gebouwd als woonhuis voor Pieter Hoytema van Konijnenburg, een burgemeester van Naarden. Na de oorlog woonde Coos Boddens Hosang, eveneens burgemeester, hier voor een korte tijd. Eik en Linde bestaat niet meer. In de jaren zeventig is op het perceel een complex geschakelde villa’s gebouwd.

 

 
 
 
E-mailen
Instagram