Een bijzondere tijdscapsule....Aan het begin van de oorlog bleken de Duitsers een bovengemiddelde interesse te hebben in Hilversum.
Rond de 15de mei in 1940 nemen de Duitsers met niet al te veel moeite bezit van de stad inclusief de bijhorende studio's om zo de Nederlandse media over te nemen.
In 1942 vestigt de Wehrmacht zich definitief in Hilversum vanwege de centrale ligging, het communicatienetwerk en het vliegveld.

Het verzet, wat op dat moment in Nederland en zo ook in Hilversum opereert, heeft ook behoefte aan een "communicatienetwerk'. Het openbare telefoonnetwerk wordt namelijk door de Duitsers afgeluisterd en is dus onbruikbaar.
Totdat de Duitsers in 1943 het openbare telefoonnetwerk compleet afsluiten. Dan ziet het verzet een kans. Ze koppelen delen van het openbare telefoonnetwerk af en gebruiken dit samen met bedrijfsnetwerken om een illegaal eigen netwerk op te zetten.
De zender die in 1944 gebruikt wordt op dit illegale netwerk staat op Utrechtseweg 61 in Hilversum.

Utrechtseweg 61… het toenmalige huis van dominee Roth. De zender en alle operaties van het verzet werden, ondanks verraad en een aantal executies, vanuit hier gecoördineerd en uitgevoerd door verzetsgroep U61.
Deze verzetsgroep U61 stond onder leiding van Gé Verheul.
Gé Verheul zat bij de Scouting welke door de bezetter verboden werd. Maar desondanks zette Gé Verheul zijn Scouting activiteiten door waarna deze langzaam versmolten met verzetsoperaties. Na geopereerd te hebben vanuit verschillende locaties streek 'zijn' verzetsgroep neer op de Utrechtseweg 61.
Vanuit daar werden talloze missies uitgevoerd waaronder het vervoeren van onderduikers, valse identiteitsbewijzen maken en het verspreiden van verzetspropaganda.

Verzetspropaganda werd onder andere verspreid door verkenners van de voormalige Scoutinggroep van Gé Verheul. Deze vielen namelijk minder op gezien hun jonge leeftijd en zo voor de Duitsers klaarblijkelijk niet interessant om aan te houden.

Een bijzonder stukje geschiedenis op de kilometers lange Utrechtseweg in Hilversum. Maar wat het verhaal hierboven nou nog specialer maakt:

November 2020, 76! Jaar later ontvingen wij bij Het Gooi Bevrijd bericht van de huidige bewoners van de Utrechtseweg 61, dat zij bij renovatiewerkzaamheden onder hun vloer, 'een stapel blaadjes uit de oorlog' hadden gevonden.
Het gaat om een aantal exemplaren  "Voor God En Koning" , en verzetsblad welke gedrukt werd in Woerden en gedistribueerd werd in o.a. Het Gooi door verzetsploeg U61 in 1944!
De exemplaren zijn allemaal gedateerd 23 oktober 1944, 4 weken na  Operation Market Garden!

Hoe bijzonder is dat!

Langs deze weg willen wij, Stichting Het Gooi Bevrijd, ook deze bewoners van Hilversum bedanken voor hun bijdrage.
Zij zorgen er voor dat bijzondere verhalen zoals hierboven te samen met de bijhorende verzetspropaganda niet verloren gaan!

Heeft u n.a.v. het bovenstaande verhaal vragen, suggesties of een bijdrage?
Schroom niet en neem contact met ons op!

info@hetgooibevrijd.nl


 
 
 
E-mailen
Instagram