Een bijzondere tijdscapsule....



Aan het begin van de oorlog bleken de Duitsers een bovengemiddelde interesse te hebben in Hilversum.
Rond de 15de mei in 1940 nemen de Duitsers met niet al te veel moeite bezit van de stad inclusief de bijhorende studio's om zo de Nederlandse media over te nemen.
In 1942 vestigt de Wehrmacht zich definitief in Hilversum vanwege de centrale ligging, het communicatienetwerk en het vliegveld.

Het verzet, wat op dat moment in Nederland en zo ook in Hilversum opereert, heeft ook behoefte aan een "communicatienetwerk'. Het openbare telefoonnetwerk wordt namelijk door de Duitsers afgeluisterd en is dus onbruikbaar.
Totdat de Duitsers in 1943 het openbare telefoonnetwerk compleet afsluiten. Dan ziet het verzet een kans. Ze koppelen delen van het openbare telefoonnetwerk af en gebruiken dit samen met bedrijfsnetwerken om een illegaal eigen netwerk op te zetten.
De zender die in 1944 gebruikt wordt op dit illegale netwerk staat op Utrechtseweg 61 in Hilversum.


Utrechtseweg 61… het toenmalige huis van dominee Roth. De zender en alle operaties van het verzet werden, ondanks verraad en een aantal executies, vanuit hier gecoördineerd en uitgevoerd door verzetsgroep U61.
Deze verzetsgroep U61 stond onder leiding van Gé Verheul.
Gerrit Willem Cornelis (Gé) Verheul werd geboren op 11 december 1915 in Hilversum.   Op 2 juli 1932 werd hij samen met Kik ten Boom door Hopman Kaajan bij de Heideparkgroep in Hilversum geïnstalleerd. Hij werd later roverscout (voortrekker) en scoutsleider. Hij nam met zijn groep deel aan de Wereld Jamboree in 1937. Op deze zachtmoedige, pacifistisch ingestelde jongeman werden de oorlogs- en bezettingsjaren van 1940 tol 1945 van diepgaande invloed. Toen Scouting verboden werd, stopte de groep niet. Kik nodigde alle leden uit bij de kampeerclub en de kampen gingen gewoon door.   Vanaf het begin van de oorlog was Gé samen met Kik al bij het verzetswerk betrokken. Als gevolg van het Duitse optreden - vrijheidsberoving, Jodenvervolging en studentenbeleid – groeide deze activiteit uit tot verzetswerk. Hun onbekend gebleven blokhut ontsnapte aan Duitse inbeslagneming en werd als 'Het Behouden Huys' centrum voor de verzetsleiding. Hier zat ook enige tijd een Britse piloot ondergedoken. De padvindersleider bleek een natuurlijke leidersfiguur en werd uiteindelijk de spil waar alle verzetslijnen samen kwamen: illegale pers, hulp aan onderduikers (o.a. door vervalsing van papieren), Nationaal Steun Fonds voor de financiering, de inlichtingendienst, voedselacties in de hongerwinter, de knokploeg en de Binnenlandse Strijdkrachten. Zijn ouderlijk huis aan de Sumatralaan was een eerste verzetscentrale, vervolgens verplaatst naar het Ministerpark en tenslotte in 1944 naar de Utrechtseweg 61, het bekende U61.  Veel verkenners werkten mee in de Boodschappendienst en ze verrichten koeriersdiensten. Ze waren volgens Gé Verheul dé ideale koeriers omdat ze vanwege hun leeftijd in de ogen van de Duitsers niet verdacht waren en relatief gemakkelijk over straat konden gaan.  Gé Verheul had een hele groep mensen om zich heen, aanvankelijk allemaal van christelijke huize. Dat was zo in het toen nog hevig verzuilde Nederland. Je ging gewoon vanzelfsprekend om met de mensen die je in kerk, op school en in verenigingen tegenkwam en die organisaties waren allemaal van dezelfde signatuur. Pas later in de oorlog begon dat wat door elkaar te lopen omdat de verzetsgroepen elkaar nodig hadden en hetzelfde doel naleefden.

(BRON: Scoutingheidepark.nl)


Een bijzonder stukje geschiedenis op de kilometers lange Utrechtseweg in Hilversum. Maar wat het verhaal hierboven nou nog specialer maakt:

November 2020, 76! Jaar later ontvingen wij Stichting Het Gooi Bevrijd, bericht van de huidige bewoners van de Utrechtseweg 61. Zij bij renovatiewerkzaamheden onder hun vloer  'een stapel blaadjes uit de oorlog' hadden gevonden.
Het gaat om een aantal exemplaren  "Voor God En Den Koning" , een verzetsblad welke gedrukt werd in Woerden en gedistribueerd werd in o.a. Het Gooi door verzetsploeg U61 in 1944!
De exemplaren zijn allemaal gedateerd 23 oktober 1944, 4 weken na  Operation Market Garden!

Hoe bijzonder is dat!

Langs deze weg willen wij, Stichting Het Gooi Bevrijd, ook deze bewoners van Hilversum bedanken voor hun bijdrage.
Zij zorgen er voor dat bijzondere verhalen zoals hierboven te samen met de bijhorende verzetspropaganda niet verloren gaan!

Heeft u n.a.v. het bovenstaande verhaal vragen, suggesties of een bijdrage?
Schroom niet en neem contact met ons op!

info@hetgooibevrijd.nl






 
 
 
E-mailen
Instagram